GHID INTRETINERE MOBILIER

Fiecare piesă de mobilier are particularităţile sale, iar de aici decurg câteva recomandări şi instrucţiuni de folosire pe termen lung care, respectate, pot prelungi durabilitatea produselor:

 • La piesele de mobilier utilizate zilnic, este posibil ca șuruburile/ piuliţele să se slăbească. Strânge-le o dată la jumătate de an pentru a te asigura că îşi păstrează stabilitatea. Dacă vrei să fii sigur că aceste ajustări se fac impecabil, apelează cu încredere la specialiştii Alleanza.
 • Încărcarea inegală a dulapurilor cu obiecte sau mişcarea lor din loc nedemontate pot duce la dereglarea, dezechilibrarea uşilor şi/ sau sertarelor. Recomandarea noastră este ca încărcarea maximă pe poliţă să fie de 7kg, iar greutatea să fie distruibuită cât mai uniform în dulapuri.
 • Periodic, te sfătuim să schimbi locul accesoriilor și al altor obiecte așezate pe mobilă. Iată şi câteva explicaţii. Articolele precum telefoanele, ceasurile cu alarmă, lămpile, decoraţiunile, computerele ș.a.m.d. sunt prevăzute cu suport din cauciuc. Dacă rămân vreme îndelungată în acelaşi loc, acestea se pot lipi de mobilă sau pot duce la decolorarea suprafeţei lemnului. De asemenea, îţi recomandăm să nu păstrezi pentru timp îndelungat suporturile pentru farfurii ori alte asemenea protecţii din plastic pe masă, întrucât comp-1ntele chimice din plastic pot migra în finisaj, iar acest lucru duce la amprentarea, emolierea, decolorarea și deteriorarea acestuia. Nu depozita pe mobilă obiecte din piele pentru o lungă perioadă de timp. Nu acoperi mobilierul pentru timp îndelungat. Finisajele nu trebuie să fie acoperite pentru a putea „respira”, păstrându-și astfel aspectul și rezistenţa.
 • Evită scrierea direct pe suprafaţa mobilierului, pentru a preveni formarea de urme și zgârieturi. Protejează suprafaţa de lucru când folosești obiecte care pot păta, se pot imprima sau pot deteriora mobilierul, precum pixurile, creioanele, markerele și lipiciul.
 • Evită să așezi obiecte fierbinţi pe suprafeţele mobilierului. Întinde șervete de masă sub farfurii, cești de cafea sau de ceai. Foloseşte suporturi de pahar pentru băuturi, deopotrivă calde şi reci. Dacă observi că mobilierul începe să prezinte deteriorări din cauza acestora, apelează la ajutorul unui specialist.
 • Evită expunerea mobilierului în lumina directă a soarelui, pentru a preveni decolorarea finisajului. La expunere îndelungată, razele ultraviolete pot cauza apariţia de microfisuri în finisaj, îngălbenire, decolorare sau închiderea la culoare. (Reţine: anumite esenţe de lemn se închid la culoare odată cu trecerea timpului; acest efect este observabil îndeosebi la finisajele deschise la culoare sau pictate).
 • Curăţarea. Pentru curăţare foloseşte o cârpă albă moale care a fost umezită într-o soluție de curățare ușoară, diluată în apă. Șterge apoi suprafața cu o cârpă umezită doar cu apă pentru a înlătura orice urmă de soluție de curățat și folosește o cârpă moale și uscată pentru a absorbi toată umezeala. Nu folosi acetonă, dizolvanţi sau produse pentru curățarea geamurilor pe suprafaţa mobilierului.
 • Șterge periodic praful. Foloseşte o cârpă curată, albă, moale, ușor umezită (de felul tricourilor albe din bumbac) sau lavete din bumbac. Pentru a înlătura orice urmă de umezeală de pe suprafeţe, foloseşte o cârpă din bumbac uscată. La curățarea topurilor care prezintă crestături, asigură-te că absorbi toată umezeala din caneluri pentru a preveni posibilele deteriorări ale finisajului.
 • Evită scurgerea de lichide pe zonele sensibile ale mobilierului: colțuri, margini, nișe. Absorbţia lichidelor produce umflarea lemnului. Usucă repede folosind o cârpă moale și curată. Evită frecarea.
 • Marmura este poroasă și se pătează ușor. Șterge imediat orice lichid scurs pe suprafaţa ei. Așează suporturi sub pahare. Pentru petele persistente, foloseşte substanțe de curățare neabrazive, precum apa oxigenată.
 • Condiţii recomandate de temperatură și umiditate. Evită expunerea prelungită la temperaturi extreme, scăzute sau ridicate, dar şi variaţiile de temperatură. Acestea, la fel ca şi umiditatea, variabilă, pot produce crăpături în lemn. Lemnul este poros și răspunde la aerul excesiv de uscat prin pierderea de umiditate și cojire. În condiţii de umiditate ridicată, absoarbe umezeala și se dilată. Este de preferat să se păstreze mobilierul într-o încăpere climatizată corespunzător.
 • Evită frecarea. Ridică obiectele în loc să fie frecate de suprafața din lemn. Evită frecarea în cazul finisajelor mate sau cu luciu fin, întrucât mătuirea sau, după caz, lustruirea produselor apărute în timp ca urmare a uzurii într-o utilizare normală tinde să crească. Iar deteriorările produse mobilierului din aceste cauze nu sunt considerate defecte.

Durata medie de utilizare a produselor din categoria mobilier general este de 5 ani, dacă au fost respectate condițiile de transport, manipulare, depozitare și exploatare.